P. Robert Bergman

Jak nalepit ikonu

12. 3. 2014 9:14

Kdo by neznal ikony. Zvláštní i silné zároveň. S hlubokou symbolikou a se schopností přivést člověka k soustředění se na Boha. Dají se napsat, dají se koupit. Ale dají se také vyrobit a nalepit. Není to sice „ono“, ale také to „je“. Já jsem poprvé lepil ikonu na JUMPu s P. Michaelem Špilarem, kterému bych tímto chtěl za nezapomenutelný úvod do světa ikon poděkovat.

Jak tedy na to?

 

1. Nejprve sežeňte obraz ikony. Dá se najít na internetu a barevně vytisknout, nebo v nějakém křesťanském obchodě (např. u Paulínek). Pro začátek stačí klidně formát A6-A4. Čím větší ikona, tím se hůř lepí, ale tím lepší… Je praktické začít u malé – a pokračovat k větší. Je důležité, aby originální obraz byl velký, aby na vytisknuté ikoně nebyly vidět „kostičky“ pixelů.

Zkuste třeba tohle...


2. Podle obrázku ikony sežeňte dřevo. Ideální tloušťka je 15-20 mm. Buď masiv (je dražší), nebo tzv. spárovka (ta je dobrá, protože se nekroutí – dá se poměrně levně kopit v rozměrech 80x20 cm v hobbymarketech), nebo dřevodeska. V mnohých hobbymarketech vám, jí také na vámi požadované rozměry nařežou (přířez). V opačném případě stačí obyčejná pilka. Případné nerovnosti zabrousíte. U dřeva-masivu a spárovky je dobré přidal cca 1 cm na šířku i 1 cm na délku – bude se smirkovat. Na malé ikony stačí i dřevo, které se prodává jako „plotovka“. Obvykle má rozměry okolo 10x100 cm a z jedné uděláte i několik ikon.


3. Smirkovým papírem „zakulaťte“ všechny hrany dřeva. Ať je to „příjemně kulaté“. Pro techniky: průměr zkosení cca 2-4 mm. Dřevodesku zkoste jen tak, aby nebyla úplně ostrá.

4. U ikony nůžkami zakulaťte rohy – podle zbroušení desky.


5. Kdybyste chtěli dřevo tmavé – dá se namořit lihovým mořidlem. Čím víc vrstev, tím víc tmavší. Ale jde to i „napřírodno“.


6. Lepí se disperzním lepidlem Herkules. Pozor: štětcem se natírá slabá vrstva na desku (ne na papír!). Na tuto vrstvu se pak postupně z jedné strany přilepuje papír ikony – to kvůli přilnutí a bublinkám vzduchu. Při tom se ikona uhlazuje suchým hadříkem. Disperzní lepidlo schne pomaleji, tak se obvykle s obrázkem dá i trochu pohnout.


7. A až se nalepí celá, tak se hadrem „hladí“ aby se vytlačily bublinky vzduchu a ikona přilnula. Jemně ale silně - když to se to přežene se sílou, tak z toho odřete obraz a budete mít ikonu „odřenou“.

 

8. Lak není nutný. Pokud byste jí přesto chtěli mít přelakovanou, tak určitě lak matný (!) a musíte najít takový, který vám obraz na ikoně nerozmaže (podle rozpouštědla akrylový, nitrocelulózový, …).


9. A pak modlit, modlit, modlit :)

 

Ikony se dají lepit soukromě, jako dárek, jako workshop, nebo i jako technika na různých duchovních obnovách. Pro mnohé křesťany může být lepení vstupem do světa ikon – a do jejich symboliky a hloubky. A možná si časem nějakou tu ikonu i sami nejen nalepí, ale i napíšou. I lepení ikony by měla provázet modlitba.

 

Přeji vám, aby se vám dílo podařilo. Nezapomeňte, že ikona není cílem, ale prostředkem k setkání s Cílem.

Můžete napsat do komentářů vaše zkušenosti :)

Zobrazeno 2457×

Komentáře

Dulka

Když jsem byla na ikonových kůlnách na Jumpu už podruhé/potřetí, začla jsem rovnou lepit bez Michaelových rad s tím, že si to určitě pamatuju z minula..A nakonec to dopadlo tak, že jsem nalepenou ikonu ještě přetřela lepidlem a pak teprv zjistila, že se to nemá :D Trošku se zkroutila, barvy taky vypadají trochu jinak, ale je celá jakoby starodávná a je to i hezký :)
Ale s mojí první nalepenou ikonou z Jumpu se modlím už ca.6 let, často mě přivádí k novým a novým myšlenkám a v některých chvílích mi moc pomáhá.

Renata Svobodová

Ano, ikony jsou inspirativní. Na JUMPu jsem "vyrobila" dvě a byl to zážitek - jak samotná výroba, tak "přednáška". :)
Na s.lifeu (privátu signály.cz v Brně) je velká ikona Nejsvětější trojice, která krásně vystihuje tamní společenství. Navíc je postavená tak, že to vypadá, jakoby ty tři postavy seděli s námi na sedačce a uzavírali kruh. :)

slu-nicko

Všem doporučuju!
Sice mě to stálo všechny nehty (dva jsem si ulomila při šmirglování a zbytek jsem ostříhala, když jsem si obrázek "škrábla") a pak mě málem rozbrečelo, když jsem tam při druhém pokusu dala moc velkou vrstvu lepidla, takže obrázek nešel pořádně vyhladit (pozor na to) - ale napotřetí se povedlo :-) a vážně, myšlenky při modlitbě mě zase poslouchají a jako bonus přibylo trochu pokory ;-)

doser

Tip: Pokud vytisknete ikonu rovnou na samolepící folii, ušetříte si práci s lepidlem, což možná tolik neoceníte u formátu A6, ale u A4+ určitě.

růžetrnitá

Díky, docela se povedla. Není dokonalá, ale jáí taky ne a modlí se mi s ní výtečně.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio