P. Robert Bergman

Oběti zla?

29. 9. 2013 21:20

Dnes dopoledne jsem po dlouhé době navštívil zde v Plzni jedno krásné místo. Meditační zahradu – Památník obětem zla. Vybudoval jej pan Luboš Hruška, který byl politickým vězněm komunistického režimu. A jak jsem tak procházel krásnou přírodou, pozoroval jsem jednotlivá zastavení křížové cesty, které nejsou jen uměním, ale mementem a vyjádřením lidí, kteří v životě zakusili mnoho zlého.

 

 

Několikrát jsem si na sochách zastavení křížové cesty všiml rukou. Byly tam ruce prázdné před soudem člověka, ruce pomáhající nést kříž a vyjadřující podporu, ruce přibité hřeby…

 

 

Zahrada se jmenuje Památník obětem zla. A tak mě napadlo, že obětmi zla jsme vlastně všichni, protože každého z nás někdy zlo deformovalo. Někdo zakusil víc, někdo méně. Modlil jsem se za lidi, kteří zakusili bolest zla.

 

A zároveň jsem si uvědomil, že jsme nejen oběti, ale že jsme někdy i nástroji zla. A tak jsem se modlil i za lidi, kteří ubližují a za všechny, kterým jsem někdy ublížil já.

 

A když jsem stál před zastavením „Oslavení“ uvažoval jsem, proč přichází Ježíš do zla v našich životech…

 

 

PS: Až budete mít někdy cestu do Plzně, tak Vám moc přeji, abyste měli možnosti i tady na chvíli spočinout.

http://www.bip.cz/pamatnik/

Zobrazeno 2619×

Komentáře

juniper

budu tam zítra se svými seniory a zkusíme meditační zahradu rozespívat

Rejwi

Doporučuji navštívit aktuální retrospektivní výstavu věnovanou autorovi soch Romanu Podrázkému v Přibyslavi. Více zde: http://www.kzmpribyslav.cz/roman-podrazsky.html

rob

Díky :) No jo, jenže Přibyslav je z Plzně trochu "z ruky"... Ale pro ty co jsou z okolí tak to určitě bude stát za to :)

mumisek

Mohu jen potvrdit =) Kdysi jsem ji už navštívila...a ráda se tam někdy vydám znovu.

valec1

jj docela aktuální poznávání

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio